Kaldte en af medspillerne helt træt. Han havde nu oplevet den samme holdkammerat drible lige ind i modstanderen flere gange. På sidelinjen til min søns fodboldkamp slog det mig, at det jo er interessant hvor hurtigt feedback forekommer i sport. Samtidig er det også interessant hvor svært det kan være på jobbet.

Inde i hovedet på ”Dribleren” og ”Medspilleren”

Der er ingen tvivl om, at feedbacken på banen, gives med flere følelser. Blodet pumper, pulsen hamrer afsted, adrenalinen koger, kort sagt der er godt gang i vores limbiske system. Det er det sted i hjernen, der aktiverer vores overlevelsesinstinkt. Det betyder, at vi bliver meget fokuserede og snævertsynede. For ”Dribleren” betyder det, at han ikke har overblik over, hvor modstander og medspillere står. Han kigger ned på bolden, fordi han så gerne vil beskytte den. For ”medspilleren” betyder det, at feedback’en kan være meget direkte eller hård, afhængigt af hvor optaget han f.eks. er af at vinde eller undgå at tabe. 

Konflikt på banen – hele teamet lider

Når begge spillere er i denne tilstand, er det ret svært at kommunikere hensynsfuldt og assertivt. Det kan have konsekvensen at spillerne skændes indbyrdes, fordi ingen af dem er i stand til at drosle ned, da hele deres system er i ”fight mode”. Det kan også være, at der ikke sker mere i denne situation, men senere i kampen prøver ”medspilleren” måske, at tage bolden fra ”dribleren” til endnu større problem for teamets samlede præstation.

Det kan også være, at ”dribleren” rent faktisk afleverer bolden til ”medspilleren” til stor glæde for resten af teamet. Der følger ovenikøbet positiv feedback til ”dribleren” fordi han nu afleverer bolden, og teamet på den måde fastholder bolden, og måske endda scorer et mål.

Læs mere om konflikter

Konflikt på kontoret – hele teamet lider

På samme måde, kan oplevelsen fra fodboldbanen overføres til arbejdspladsen. Her er det bare ”Lise” og ”Rasmus”, der er i konflikt. Her handler det om at ”Rasmus” sørger for, at hans team altid leverer på salgsresultaterne. Mens ”Lis’s” team, der producerer varerne, lider under for stramme deadlines, eller ufuldstændige købsordrer. Her vil ”Lis” kunne sige: ”Spil bolden” til ”Rasmus”, underforstået kig nu på andet end dit eget område. Forstå at vi er afhængige af hinanden alle sammen. Det kan være, at konflikten ikke foregår synligt, men at de bagtaler hinanden til andre lederkolleger, eller saboterer hinandens ansvarsområde.

Sunde konflikter – også på kontoret

Nu er konflikt mest associeret med negativ betydning. Men man kan faktisk godt have positive konflikter – faktisk bør man have flere af dem i teamet. De er nemlig med til at gøre commitment større i teamet. Som du kan se af figuren, er der 5 forskellige trin til at skabe et high performing team. Der kræves af teammedlemmerne, at de er i stand til at håndtere de forskellige trin og forblive et team i processen. Det kan være udfordrende, da bl.a. uenighed eller negativ feedback kan tages personligt, og det kan være svært at håndtere. Når først den sårbarhedsbaserede tillid er på plads i teamet, er det langt lettere at vise sin usikkerhed eller utilstrækkelighed med opgaven. 

Læs mere om tillid

Tre gode råd

Det kræver selvfølgelig at man som team kan håndtere konflikterne, uden de bliver personlige. Du får her tre gode råd, til at holde dig til bolden og ikke gå efter manden.

  • Forestil dig, at den anden gør sit bedste
  • Søg at forstå, før du skal forstås
  • Undlad at blive personlig i din argumentation

Kontakt os 

Har du brug for hjælp til at udvikle dig team, og skabe commitment i teamet, så kontakt erhvervscoaches Morten Brøgger (61 61 29 67) eller Tina Nielsen (60542274), og hør hvordan vi hjælper dig og dit team bedst videre. 

Vi bruger Five Behaviors of a Cohesive teamTM, der er et ideelt værktøj til at arbejde med teams, der ønsker at blive high performing. Det fantastiske ved dette værktøj er, at det både virker som analyse- og eksekveringsværktøj. Det kan også kombineres med Everything DiSC© personprofilværktøjer.

Morten Brøgger.

Tina Nielsen.
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *