Min kollega Morten Brøgger har skrevet et blogindlæg, som jeg vil dele med dig. Han vil løbende skrive indlæg, som jeg vil dele med dig. Rigtig god fornøjelse med læsningen. 🙂
De bedste hilsner fra Tina.

At lede opad er en overset ledelsesfærdighed

For noget tid siden, sad en dygtig leder og fortalte mig, at hun havde svært ved at forstå sin egen chef. Hun havde opnået nogle fantastiske resultater med hendes team og var klart en meget dygtig personaleleder, det beviste de trivselsmålinger og lederevalueringer hun viste mig. Hun havde flere gange, ikke kunnet trænge igennem til hendes chef med ønsker om bl.a. at udvide medarbejderstaben eller få fjernet opgaver fra teamet.

Der er naturligvis to sider af samme sag, men eksemplet fik mig til at tænke på hvad det egentlig er der sker, når vi skal lede opad. Jeg har hørt fra flere ledere at det har været svært at lede opad, fordi de ikke oplever at der bliver lyttet fra deres chef.

Husk på, at hvis du ikke leder opad,
så overlader du initiativet til din ledelseskarriere, til din chef.

Tør du lede opad?
Det svære er oftest, at vi skal udlevere os selv i vores kommunikation med chefen. Vi føler måske selv, at han eller hun ikke vil bryde sig om at høre det man har at sige. Min erfaring er, at det er lige modsat. Chefen vil meget gerne være orienteret om hvad der foregår i din afdeling. Din chef er faktisk afhængig af dine input for at have et totalt billede af hans eller hendes område.

At lede opad drejer sig basalt set om at styre og håndtere din relation til din chef bedst muligt. Selvom der er et hierarki, der tilsiger at din chef bestemmer, er det ikke ensbetydende med at han eller hun gør det, eller ønsker det.

Jeg har efterhånden mødt mange ledere for ledere, der er frustreret over den manglende kommunikation til dem. Så taler vi om hvordan de selv agerer når de kommunikeres til, og finder frem til en anden adfærd fremover, som støtter den adfærd de gerne vil have fra andre.

Han eller hun vil gerne have modspil, medmindre din chef
er i familie med Donald Trump 🙂 og de findes desværre også derude.

Træn din nysgerrighed
En rigtig god ting at gøre, når du effektivt skal lede opad, er at være nysgerrig på din chefs ledelsesstil. Spørge nysgerrigt ind til årsagen til de valg og fravalg som din chef gør i sin ledelse. Det er ikke for at provokere du gør det, men for oprigtigt at forstå hvad der får din chef til at træffe beslutninger. Når du forstår din chef bedre, så kan du mere effektivt lede opad og på den måde opnå større ledelsesrum til dig selv.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *