Min kollega Morten Brøgger har skrevet et blogindlæg, som jeg vil dele med dig. Han vil løbende skrive indlæg, som jeg vil dele med dig. Rigtig god fornøjelse med læsningen. De bedste hilsner fra Tina.

FJERN MISFORSTÅELSER OG STYRK EFFEKTIVITETEN AF DIT LEDERSKAB

I sidste uge havde jeg første session med en mellemleder, der ønskede hjælp til at få klarhed over karrieremuligheder. Han var rigtig dygtig leder – i hvert fald hvis man spørger hans medarbejdere, som også var ledere. Han har skabt en god kultur i teamet, hvor alle hjælper hinanden og der er stor fokus på, at arbejde med tilliden team medlemmerne imellem. Samarbejdet med hans chef, var noget af det, der frustrerede ham mest i hans nuværende job.

Han fik simpelthen ikke skabt lydhørhed hos hans chef, som ofte enten ikke lyttede eller afbrød vores fokusperson. Han var så frustreret at han lige nu, var mest opsat på at finde et andet job og havde derfor brug for at blive skarp på kompetencer og resultater han havde opnået. Så det kunne bruges i aktiv jobsøgning.

Du har ansvaret for din lederkarriere ikke din chef!

Gennem sessionen talte vi om det var hensigtsmæssigt at skifte job, eller om chancen for at gøre karriere var større i det nuværende firma. Han var selv af den overbevisning, at han havde størst chance i det nuværende firma. MEN, som han sagde med så store bogstaver: ”Jeg vil lyttes til, respekteres, og anerkendes for den store indsats jeg yder” – uden at lyde forkælet.

Vi talte om relationen til chefen, fra flere vinkler, og de tre steder han så ud som om, han fik øje på noget nyt var disse tre punkter:

  1. Hvad er din chefs positive intention, med den nuværende adfærd?
  2. Hvad er løsningen på problemet, som du ser det – uden at sige op?
  3. Hvornår har du sidst haft en dialog med din chef om din frustration?

Positiv intention

Er ikke bare en smart vending, det er faktisk et meget kraftfuldt værktøj, som kan ændre dit mindset til at se en person fra en helt anden vinkel. Prøv med en person, der har irriteret dig på det sidste. Stil dig selv spørgsmålet og giv dig tid til at svare på det.

Hvad kan du selv gøre

Når vi selv er en del af løsningen, så viser vi vores chef, at vi ikke bare brokker os, men faktisk tager ligeså stort ansvar for problemet/situationen som vi forventer chefen gør. Der ligger også det i spørgsmålet, at man selv bliver ansvarlig for sit eget liv, i stedet for at overlade råderetten til ens chef.

Dialog med chefen

Er oftest det sværeste for de fleste mennesker. Hvad vil han ikke sige? Når jeg har flaget frustrationen, er jeg vel den første der ryger ud? Gad vide om han vil tage det personligt? Var nogle af modspørgsmålene fra fokuspersonen. Alle sammen valide spørgsmål, som bl.a. kan henføres til det at udvise sårbarhed. Når man tør udvise sårbarhed og ærlighed på en fornuftig og konstruktiv måde, så vil man opleve stor anerkendelse fra de fleste ledere. 

De ledere, der ikke kan håndtere sårbarhed, er ikke værd at arbejde for!

Det er med andre ord, utrolig vigtigt for din selvforståelse og din egen fremtidige karriere, ikke bare giver op. Opbyg mod og standhaftighed, til at være konstruktiv i dit samarbejde med din chef. Din chef har nemlig brug for at du leder opad til ham/hende og gør det på en måde, eller sprog som de forstår. Husk derfor på, at din chef oftest er interesseret i løsninger og planer og mindre i personalesager og -udfordringer. Der findes naturligvis undtagelser, og forhåbentlig vil den kommende tid vise, at ledere der ikke forstår sig på relationer og mennesker ikke har en rolle som leder længere.

Vil du have flere fif til at lede opad, så kan du her finde en guide med 10 effektive metoder til at lede opad. God fornøjelse.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *